Agiltity

Gepubliceerd op 19 augustus 2023 om 15:55

Agility ook wel behendigheid genoemd is mijn favoriete hondensport. 

Ik doe dit voornamelijk nog met onze dames en met Bubbles ( Novalicious Dakota of MacBaerke) doe ik af en toe ook mee aan een wedstrijd.  Actiefoto's van haar bij een wedstrijd. 

Wat is agility,

Agility of behendigheid, is een sport waar het plezier van hond en eigenaar voorop staat. Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De handler mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij agility wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond.

Agility is dé sport en vrijetijdsbesteding voor honden en eigenaren. Het sluit aan bij de natuurlijke wil tot beweging en aard en gedrag van de hond. Zowel de hond als de handler moeten zich lichamelijk inspannen, alle spieren van de hond worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de handler wordt versterkt.

Opdrachten die de hond zelfstandig moet uitvoeren, prikkelen zijn zintuigen, en versterken zijn geheugen en concentratie. De onderlinge contacten van de honden tijdens de training en de eventuele wedstrijden bevorderen het sociale gedrag en daardoor worden de honden ook in het dagelijkse leven prettiger in de omgang. Vanaf de zijkant van het veld is agility vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig. Een gevorderde combinatie te zien lopen is zeker spectaculair,

maar heeft al heel wat uurtjes (jaren!) training gevergd voor zowel handler als hond. Oorspronkelijk is agility gebaseerd op de paardenspringsport. Maar anders dan bij die sport is er hier sprake van meer dan alleen maar in de hoogte of in de breedte springen. De honden moeten ook over obstakels klauteren, door tunnels rennen en tussen paaltjes door slingeren. De toestellen worden steeds weer in een andere volgorde neergezet, zodat het noodzaak is dat de hond goed gestuurd kan worden en volgens de voorgeschreven volgorde het parcours kan afleggen. Geen enkele andere vorm van hondensport combineert werken en trainen met de hond op een zo positieve, uitbundige manier. En niet alleen voor handler en hond, maar ook voor de toeschouwer is het een spannende belevenis.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.