Waarom geen Toller


Wat leuk dat je erover nadenkt om een Toller op te nemen in je gezin. Tollers zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens erg slim. Betekent dit dat het het juiste ras voor je is? Het is goed om even de tijd te nemen om na te denken waarom de keuze op dit ras is gevallen. Is het hun grootte? Er zijn namelijk veel meer middelgrote rassen. Is het hun temperament? Tollers kunnen erg gefocust zijn, maar desondanks niet altijd de gemakkelijkste om te trainen. Ze kunnen erg koppig zijn wat het trainen een uitdaging kan maken. 

Daarnaast zijn Tollers absoluut géén kleine Golden Retrievers. Tollers zijn ongelooflijk slim en kunnen snel "misbruik"maken van een situatie. Als je ze één vinger geeft, pakken ze je hele hand. Dit zorgt ervoor dat Tollers in de meeste gevallen niet het ideale ras zijn voor beginnende hondenbezitters. Een consequente en positieve manier van opvoeden en trainen, met veel geduld is erg belangrijk. 

Kortom, Tollers zijn zeker niet het ras voor iedereen, dus het is goed om  je eerst echt te verdiepen in het ras en ook de "nadelen" serieus te nemen.

Verharen en vies

Tollers verliezen het hele jaar door wat haren en hebben 2 rui-periodes per jaar. Daarnaast zij het honden die graag zwemmen en niet vies zijn van modder. Hierdoor zijn het geen honden voor mensen met een allergie. Ook moet je het niet erg vinden als het zo hier en daar wat modder en haren te vinden zijn in huis.

Prooidrift

Veel Tollers doen het prima in een huishouden met katten en/of andere dieren, mits ze de juiste begeleiding krijgen. Ze hebben echter wel een sterke prooidrift. Als je niet wil dat je kat opgejaagd wordt dan is dit misschien niet het juiste ras voor je. Het jagen zullen ze doen voor de lol, maar er is een grote kans dat het gaat gebeuren.

Verwacht geen bescherming

Tollers zijn over het algemeen wel erg op hun hoede en afstandelijk naar vreemden, maar als je op zoek bent naar een hond die echt als bescherming dient, dan is dit ras niet geschikt. Tollers zijn uitstekende waakhonden, hun geblaf zal wellicht voldoende zijn om een inbreker af te schrikken, toch is het ras niet geschikt om echt te beschermen. Ze zullen de inbreker wellicht niet kwispelend binnen laten zoals een Golden Retriever of een Labrador, maar ze zullen een inbreker waarschijnlijk ook niet te lijf gaan. 

De "Toller Scream"

Veel Tollers hebben een doordringende gil die ze produceren om opwinding of ongeduld te uiten, dit wordt ook wel de "Toller Scream" genoemd. Voor mensen die het geluid niet kennen klinkt het alsof er iets heel ergs gebeurt met de hond. Het is een hoog en luid geluid. Niet alle Tollers zullen gillen, maar velen zullen het wel doen. Als je in een buurt woont waar hondenlawaai je in de problemen brengt, of zelf niet houdt van een hond die lawaai maakt, dan is dit wellicht niet het juiste ras. 

Het gillen is meestal een reactie op een prikkel waar ze enthousiast van worden, zoals water, een speeltje of gooien met een bal. Ze zullen dan ook niet constant en de hele dag door gillen, maar het kan zeker vervelend zijn. 

Gedrevenheid

Tollers zijn jachthonden en gefokt om te werken. Ze hebben een enorme werkdrift en zullen blijven apporteren tot je arm er vanaf valt. Ze zijn zo dol op apporteren dat ze zelfs in bomen klimmen om een bal terug te brengen. Dit klinkt nu misschien grappig, totdat de hond zich bezeerd doordat hij zo gefocust is op het terugbrengen van de bal. Deze gedrevenheid vereist dus ook de juiste begeleiding en begrenzingen. 

Geen allemansvriend

Als je op zoek bent naar een hond die iedereens beste vriend wil zijn dan is de Toller niets voor jou. Tollers zijn zachtaardig en vriendelijk en kunnen ook vrij uitbundig en open zijn, maar als je een hond wilt die een "ik heb je net ontmoet en je bent mijn beste vriend" houding heeft, dan is de Toller niet geschikt. De Toller is meestal vrij terughoudend en afstandelijk naar vreemden en behoudt zijn enthousiasme over het algemeen voor zijn familie en speciale mensen. 

Zei je nee?

Als je een Toller één vinger geeft, nemen ze je hele hand. Tollers voelen precies aan wanneer er een beetje ruimte is om zelf de touwtjes in handen te nemen en daar zullen ze dan ook gretig gebruik van maken. Als je niet in staat bent om grenzen te stellen en je Toller consequent maar zeker ook positief op te voeden, dan zul je merken dat degene die de "regels" bepaalt vier poten heeft en rood is. Ze hebben geen slechte bedoelingen, maar zijn enorm opportunistisch en verbluffend slim. Als je niet oppast hebben ze je zo om hun pootje heen gewonden. 

Doe wat ik zeg

Tollers zijn echte werkhonden, maar zullen niet klakkeloos doen wat je van ze vraagt. Dit zorgt er dan ook voor dat het trainen soms een uitdaging kan zijn. Tollers moeten uitgedaagd en gemotiveerd worden door hun werk, anders raken ze snel verveeld en gaan ze op zoek naar iets leukers om te doen. Ze kunnen ook tientallen dingen proberen voordat ze doen wat jij in gedachten had. Creativiteit , flexibiliteit en vooral heel veel geduld (en gevoel voor humor) zijn erg belangrijk bij het trainen met een Toller. Als je een hond wil die precies doet wat je van hem vraagt, dan is de Toller wellicht niet geschikt. 

Slim, slim, slim

Het kan niet genoeg benadrukt worden dat dit een hond is met hersens te over. Om al die intelligentie gefocust en bezig te houden is een grote uitdaging. Deze honden MOETEN op zijn minst een basisgehoorzaamheidstraining krijgen, veel Toller-eigenaren zijn daarnaast actief in verschillende hondensporten zoals jacht, agility, flyball, detectie, hoopers, doggy-dance etc. alleen maar om hun Tollers de juiste uitdaging te geven en bezig te houden. Zelfs de Toller die "gewoon een huishond" is MOET een basisgehoorzaamheidstraining krijgen en de kans om zijn hersenen te gebruiken (leer hem de krant brengen, post naar binnen dragen of kunstjes) , is er dan een grote kans dat hij op zoek gaat naar dingen om te doen en wordt hij ronduit onaangenaam in huis. 

Energie

De Toller is een energieke hond, die veel beweging nodig heeft. Hoewel ze niet zo hyperactief zijn als sommige ander rassen, hebben ze wel veel uitdaging en beweging nodig, zowel lichamelijk als geestelijk. Als je op zoek bent naar een hond die genoegen neemt met niets meer dan een aangename wandeling in de avond, ga dan op zoek naar een ander ras. Als je geen tijd hebt om dit ras elke dag minstens een uur beweging te geven, met zwemmen en hondensporten, zoek dan elders. Een Toller met overmatige energie zal een andere uitlaatklep vinden voor zijn "drift", en de resultaten zijn zelden aangenaam.

Als je deze hond niet de juiste opvoeding en lichamelijke en mentale uitdaging kunt bieden, dan is een Toller niet geschikt. Ze zijn ook niet geschikt voor iedereen ondanks dat ze er zo leuk en lief uitzien. Wij zijn uiteraard dol op dit ras en zien de voordelen en de positieve kanten van bovenstaande "nadelen", maar we willen deze fantastische honden liever niet asielen of als herplaatser terug zien. Dus voordat je definitief besluit om voor een Toller te kiezen, denk er goed over na of deze hond echt bij je past. En mocht een Toller toch niet zo goed bij je passen, dan zijn er gelukkig nog heel veel andere leuke rassen die wellicht wel de juiste match voor je zijn!


Heb je na het lezen van de bovenstaande punten nog steeds interesse in een Toller? Neem dan vrijblijvend contact op.