De Toller


 

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, ook wel bekend als de Toller, is een uniek hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Canadese provincie Nova Scotia. De Toller is oorspronkelijk gefokt om eenden vóór het schot te lokken en die ná het schot te apporteren.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is van de 6 Retriever rassen de kleinste maar misschien wel de meest fanatieke. De Toller is overigens de enige retriever die van oorsprong vóór en ná het schot werkt.

Oorspronkelijk werd het ras “Little River Duck Dog” of “Yarmouth Toller” genoemd, maar toen de Canadese Kennel Club het ras in de eind vijftiger jaren ging registreren veranderde deze naam in de huidige “Nova Scotia Duck Tolling Retriever”. Vanwege de lange naam van het ras wordt de afkorting “Toller” vaak gebruikt. Volledige internationale erkenning van de FCI kreeg het ras in 1982. De Amerikaanse kennel club erkende het ras in 2002 Er is inmiddels een respectabel aantal Nova Scotia Duck Tolling Retrievers in Canada, Amerika en Europa.

De Toller is een, redelijk zelfstandige, middelgrote, krachtige, compacte, goed gespierde uitgebalanceerde hond die een hoge graad van intelligentie, alertheid en wil om te werken bezit.

Het lokken (tollen) gebeurt door langs de waterkant te spelen en regelmatig uit het zicht te verdwijnen om op die manier de eenden nieuwsgierig te maken. Dat hele spel wordt “Tolling” genoemd, naar het Engelse “Tollen” wat zoiets betekent als lokken of dichterbij brengen.

Het zijn intelligente, actieve honden die zowel lichamelijk als mentaal bezig gehouden moeten worden. Dat kunt u op verschillende manieren doen, er is een grote variatie aan hondensporten die geschikt zijn voor de Toller.

Een Toller is dus een slimme, leergierige hond waarmee gewerkt of getraind moet worden, of dit nu in de jacht of een andere hondensport is, werken met en voor de baas vinden ze geweldig.

De Toller is geen hond voor 3-maal daags een blokje rond het huis. Het is en blijft een jachthond/werkhond met veel passie en die eigenschappen moeten behouden blijven!

Daarnaast is de Toller een gevoelige hond die met zachte maar consequente hand, humor en veel geduld opgevoed moet worden. Een Toller zal niet klakkeloos doen wat zijn baas van hem vraagt, maar zelf nagaan of er niet een eenvoudigere manier is om het door de baas gewenste resultaat te bereiken. Daar moet u als eigenaar/handler tegen kunnen, een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen is belangrijk voor een Toller eigenaar.


Bekijk ook een de volgende pagina: